maanantai 28. marraskuuta 2016

Asmo-laturin testaaminen

Jotta Asmo-laturin markkinointi vaikuttaisi edes vähänkin uskottavalta, Asmo Solutionsin pitäisi tehdä kaksi erillistä testiä, joissa mitattaisiin Asmo-laturin ja vertailulaturin energiankulutus ja lämpeneminen. Molempien laturien energiankulutusta seurattaisiin tallentavalla Wh-mittarilla, ja laturien kuormina olisivat laturien nimellisvirtojen mukaiset keinokuormat, joita kytkettäisiin päälle ja pois tietyn ohjelman mukaisesti.

Testi paljastaisi:

1) Laturien hyötysuhteet: P(dc)out / P(ac)in

2) Vertailulaturin tyhjäkäyntitehon ja -energian

Toisessa testissä latureita kuormitettaisiin jatkuvasti nimellisvirralla, ja laturien lämpötilat mitattaisiin. Testiä toistettaisiin nostamalla ympäristön (laturien) lämpötilaa portaittain tiettyyn loppulämpötilaan asti, esim. +55 C, joka on erään gsm-puhelimen suurin sallittu käyttölämpötila. Jos kerran puhelinta voidaan käyttää tuossa lämpötilassa, laturin pitäisi myös kestää sama lämpötila, vaikka tuollainen käyttötilanne onkin melko epätodennäköinen.

Lämpötilan nostaminen jäljittelisi ns. nopeutettua vanhenemista, ja laturit täytyisi pitää tässä lämpötilassa riittävän kauan aikaa. Laturin pintalämpötilan suuruus kertoisi laturin lämpösuunnittelun onnistumisesta. Lieneekin selvää, että Asmo-laturin pintalämpötila olisi korkeampi, mutta vaikka siitä ei savu nousisikaan, se todennäköisesti vikaantuisi aikaisemmin liian korkean lämpötilan aiheuttaman komponentin rikkoontumisen vuoksi.

Koska tämä olisi lopputulos, Asmo Solutions ei tietenkään julkistaisi testitulosta, jos yleensä edes tekisi testin. Testin pitäisikin siksi tehdä jokin puolueeton testaaja. Jos Asmo Solutions toimisi korrektisti, sillä pitäisi olla esitettävään tällaisen testin tulokset väitteidensä tueksi. Mutta koska Asmo Solutions tiennee testin lopputuloksen, testiä ei ole teetetty, ja Asmo Solutions tyytyy markkinoimaan laturiaan väitteillä, joita se ei pysty todistamaan oikeiksi ja jotka eivät siten ole todenperäisiä.

Kuluttajien pitäisi vaatia Asmo Solutionsilta testituloksia yrityksen väitteiden tueksi, ennen kuin he tekevät päätöksen ostaa Asmo-laturin, joka on – todettakoon se vielä kerran – sikahintainen eikä missään nimessä hankintahintansa arvoinen.

Puolueettomasti tehty testi paljastaisi:

1) Vakiolaturin tyhjäkäyntiteho on mitätön, eikä sillä ole rahallisesti mitään merkitystä.

2) Asmo-laturin lämpösuunnittelu on vakiolatureita huonompi, mikä tekisi siitä mahdollisesti palovaarallisen tilanteessa, jossa verkkojännitteen katkaisu ei toimisi halutulla tavalla – esim. puhelimen akun vian tai muun syyn vuoksi.

Lapsellekin pitäisi olla selvää, että latureita valmistavat yritykset, jotka ovat vuosikymmenien ajan toimittaneet erilaisia verkkolaitteita laitevalmistajille, omaavat paremman osaamisen alallaan kuin oululainen noviisi. Olisi kerta kaikkiaan uskomatonta, jos Asmo Solutions olisi osannut suunnitella ja valmistaa teknisesti paremman laturin kuin alan konkarit.

Puolueeton testi veisi pohjan Asmo Solutionsin väitteiltä Asmo-laturin energiansäästöstä ja paloturvallisuudesta ja tekisi Asmo-laturin hankinnan täysin kannattamattomaksi.

Koska laturi on ns. kestokulutushyödyke, sen oletettu käyttöikä on useita vuosia. Valmistajat tekevät tavallisesti tuotteilleen kestotestejä, joilla ne voivat varmistua, että tuote kestää oletetun ajan vikaantumatta. Vikaantuvien tuotteiden valmistaminen tietää valmistajille kustannuksia takuukorvausten vuoksi, ja huonolaatuinen tuote mustaa vähitellen valmistajan maineen.

Asmo Solutionsin ainoa testi taitaa olla kokoonpanon jälkeen tehtävä toimintatesti, jolla varmistetaan, että laturi toimii eli kokoonpanossa ei ole tehty virheitä ja komponenteissa ei ole vikaa. Tuskinpa edes Asmo Solutions ottaisi sitä riskiä, että se pakkaisi testaamatta suoraan hihnalta tulevat laturit.


P. S. 17. marraskuuta facebook-sivulle jätetyt kysymykset on nyt poistettu vastaamatta niihin, mitä blogissa aikaisemmin ounasteltiinkin. Tekstissä todettiin: ”On vain ajan kysymys, milloin viesti poistetaan.”

”Kysymykset käsittelevät juuri sellaisia asioita, joista blogi on helmikuusta lähtien kirjoittanut. Ne ovat Asmo Solutionsille erittäin pahoja vastattavia, koska totuudenmukainen vastaaminen tarkoittaisi sitä, että Asmo-laturi on kaikkea muuta kuin mitä yritys on tähän asti väittänyt. Vilpillinen vastaaminen puolestaan todistaisi Asmo Solutionsin valehtelun.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti