torstai 3. marraskuuta 2016

Asmo Solutionsin osakeanti

Asmo Solutions oli syksyn aikana tullut siihen tilanteeseen, että kassa alkoi olla tyhjä. Jos rahaa ei ole laturien valmistamiseen, niitä ei voi luonnollisestikaan toimittaa myyntiin. Kahdella vaihtovelkakirjalainalla, yhteensä 245 000 euroa, kerätyt tulot olivat menneet palkkamenoihin ja ensimmäisten tuotantoerien valmistamiseen. Lainat erääntyvät maksuun noin kahden vuoden kuluttua, jolloin yhtiö joutuu maksamaan lainat takaisin joko rahana tai tiettynä määränä yhtiön osakkeita arvoltaan 180 ja 270 euroa kappaleelta.

Nyt käynnistyneen annin tarkoitus on myydä osakkeita 4000 kappaletta 270 euron kappalehintaan, ja minimimerkintämäärä on 10 kappaletta summaltaan 2700 euroa.

Myyntiesite, josta käytetään nimeä ”sijoitusmuistio”, on lystikästä luettavaa, ja kuten tämän yrityksen kohdalla voi hyvin kuvitella, se sisältää vääristeltyä tietoa tai jopa suoranaista valehtelua, minkä tarkoitus on vain lisätä Asmo Solutionsin ”vetävyyttä” potentiaalisten sijoittajien silmissä.

”Muutettaessa verkon vaihtovirtaa puhelimesi käyttämään tasavirtaan, kuluttaa normaali laturi sähköä, vaikka itse päätelaite ei olisi siihen kytkettynä. Tämän voit helposti todeta koskettamalla seinään kytkettyä laturia. Se on kuuma, vaikka puhelin ei olisi siinä kiinni.”

Se on valhe. Vanha rautasydänmuuntaja, jollaisia ei ole myyty enää 15 vuoteen, saattaa olla hieman lämmin, mutta sekään ei koskaan ole ”kuuma”.

”Tärkeä fakta on, että uutisointi latureista ja akuista aiheutuneista tulipaloista on lisääntynyt merkittävästi viime aikoina. ASMO Charger tavoittelee juuri turvallisuuden ja mukavuuden tunnetta kuluttajamarkkinoinnissa. Tämä on erinomainen asia erityisesti markkinoitaessa tuotteita perheille vaihtoehtona massatuotteille.”

Lisääntynyt merkittävästi..? Jos tuollaista väitetään, sille pitäisi esittää vahva perustelu.

”Tavallisella perheellä on keskimäärin jatkuvasti kytkettynä 30 laitetta sähköverkkoon, ja niiden kuluttama sähkö pelkästään lepotilassa alkaa olla yllättävän suuri osa koko sähkölaskusta.”

30? WTF! Jääkaappi, sähköliesi, kiuas, kahvinkeitin... vai mitä Asmo Solutions tarkoittaa?

”Olemme hakeneet kahta eri patenttia tuotteen taustalla toimivalle teknologialle. ASMO Charger tulee olemaan universaali ja globaali standardi turvalliselle ja älykkäälle lataamiselle kotona vuoden 2017 loppuun mennessä.”

Kuten aiemmassa kirjoituksessa on todettu, automaattisen virrankatkaisun käsittävän teknologian on patentoinut yhdysvaltalainen VoltStar Technologies Inc., joka myös valmistaa siihen perustuvia mobiililaitteiden latauslaitteita. Täten ASMO Charger ei voi olla ”universaali ja globaali standardi”.

IndieGogo:n kautta latureita oli myyty ennakkoon 2000 kappaletta, eli Asmo Solutions on saanut maksun 2000 laturista – olettaen että luvut pitävät paikkansa. Hinta IndieGogo:ssa oli 30 euroa. Verottomana se on 24,19 euroa. Täten myynnin arvo on 2000 x 24,19 = 48 380 euroa.

Tähän mennessä yhtiö on pannut menemään noin 388 000 euroa, joka muodostuu seuraavista tuloista:

Tekes- ja ely-tuki 94 700 euroa
Vaihtovelkakirjalainat 245 000 euroa
Myynti, 2000 laturia, noin 48 000 euroa

Esitteessä kerrotaan yrityksen ”johdon” palkat. Näiden kolmen palkkamenot vuodessa 22 prosentin sivukuluineen on noin 236 000 euroa. Jos esitteessä esiteltyjen kolmen muun henkilön palkkamenoiksi arvioidaan 60 prosenttia edellä mainitusta eli noin 140 000 euroa, kokonaispalkkamenot vuodessa ovat noin 377 000 euroa.

Myyntiesitteen satuilu jatkuu:

”ASMO pyrkii kasvattamaan yhtiön valuaatiota vuoteen 2020 asti, jonka jälkeen tavoitteena on, että suuremmat pelurit, kuten Google, Apple tai joku suurista tarvikevalmistajista voisi kiinnostua ostamaan yhtiön. Tavoittelemme merkittävää kasvua ROI:ssa jo parin vuoden sisällä.”

Kuka ostaisi yhtiön, joka valmistaa bulkkitavaraa, jolla ei ole edes patentin suojaa? Sitä ei tule tapahtumaan.

Sijoittajien houkuttelemiseksi esitteessä on täysin utopistinen arvio tulevasta myynnistä. Siinä on vain neljä vahvistettua ”tilausta” yhteismäärältään 4010 kappaletta. Suurimmassa osassa on merkintä ”neuvottelut käynnissä”, joka ei välttämättä tarkoita mitään. Yhtä epämääräinen merkintä on seuraavan vuoden ”tilausarvio”.


Taulukon perusteella halutaan antaa kuva, että latureita tultaisiin valmistamaan 75 000 kappaletta ensi vuoden kesäkuun loppuun mennessä.

Sijoittajia houkutellaan kertomalla vanha tarina, että muita kilpailijoita ei ole.

”ASMOn arvojen mukaista vastaavaa laturivalmistajaa ei ole yhtiön tiedossa. On muutamia kilpailijoita, jotka pyrkivät yleisellä tasolla nostamaan latureita pois jokapäiväisistä hyödykkeistä kohti korkeampaa kategoriaa. Kuitenkin ASMO:n tapauksessa puhutaan yhdistelmästä, jossa puhutaan turvallisuudesta, suorituskyvystä ja cleantechistä.”


Mihin unohtui VoltStar Technologies, jonka patenttiin Asmo Solutionsin patenttihakemus tyssäsi?


Lisää satuilua:

”Yhtiö ennustaa positiivista tulosta ja voimakasta kasvua ensimmäisen 12 kuukauden markkinoilla olon aikana. Marginaalit ovat korkeita ja käyttöpääoman tarpeeseen on kiinnitetty merkittävästi huomioita kuten myös markkina-asemaan vahvan online-markkinoinnin kautta.”

”Seuraavassa arvioidaan yhtiön vuosittaista kasvua (YoY) myynnin, liikevaihdon ja tuloksen kautta. Yhtiön myyminen tuotteiden määrä arvioidaan olevan vuonna 2019 1.053.800 kappaletta ja nettotulos 10,2 Meur.”

Miljoona myytyä laturia vuonna 2019..? Uskokoon ken haluaa...

”Asmo Solutions Oy ennustaa, että yhtiön tulos vuonna 2017 olisi 67 %:n bruttokatteella 313.000 eur (eps 19,67 eur). Odotamme vuodelle 2018 130 %:n kasvua ja osakekohtaiseksi tulokseksi 257,38 eur (bruttokate 63 %). USB-C –tuotteen lanseeraus vuonna 2018 kasvattaisi vuoden 2019 tuloksen jo 10,2 Meuriin.”

”Edellä mainitut ennusteet on laadittu oletuksella, että tuote on laajasti myynnissä Euroopan markkinoilla. Mahdollista etabloitumista esim. Yhdysvaltoihin ei ole näihin kasvuennusteihin huomioitu.”

”Yhtiö tavoittelee vahvaa kassavirtaa työskentelemällä ensisijaisesti avoimissa kanavissa korkeilla marginaaleilla ja välittömästi tapahtuvilla maksuilla verkkokaupassa.”

Jos vain 400 kappaletta 70 000 kappaleesta myydään omassa verkkokaupassa, miten ihmeessä tuolla voidaan saada ”vahva kassavirta”?

Uhkapelurien suurin heikkous on ahneus, eli he eivät tiedä milloin on oikea aika lopettaa tai milloin ei kannata ottaa riskiä lainkaan. Asmo Solutions on kyseenalaisia keinoja käyttäen tehty houkuttelevaksi, ja ahne (ja typerä) sijoittaja saattaa nähdä sen loistavana tilaisuutena moninkertaistaa sijoituksensa arvon muutamassa vuodessa – mutta mikään ei takaa, että niin tulisi käymään.

Asmo-laturi on todennäköisesti hetken huuma, eli jos se tulee myyntiin johonkin liikkeeseen, jotkut saattavat ostaa sen törkeästä hinnasta huolimatta, mutta sen jälkeen kun muut näkevät, mikä se todellisuudessa on, myynti tulee vähenemään.

Sijoitusmuistio löytynee netistä, mutta koska se sisältää henkilökohtaisia tietoja, Oulun 1 -blogi ei levitä sitä.

10 kommenttia:

 1. I think they are going to attack you for this post... The document was not meant to be public, so probably sharing parts of it also against the law. I am with you, so just saying.

  VastaaPoista
 2. Let them try... No personal info is shared.

  VastaaPoista
 3. Did they really just raised half a million euros in share capital?? http://www.kaleva.fi/uutiset/talous/oululaisen-asmon-osakeanti-alkanut-vauhdilla-puolet-annista-merkittiin-vain-parissa-tunnissa/742552/
  This is madness.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. This is grazy. Now at 6 pm, they have raised over one million euros - almost the whole sum (1 080 000) they need. The investors seem to be in a need of urgent psychiatric treatment...

   Poista
 4. The thing is, with this kind of capital they will be able to run a very powerful media campaign. I expect to get even more tekes money dumped into this. We are going to hear this poring from media all over. Average consumer will buy into this and we really got ourselves a 5 million euros company in a year. Turns my stomach upside down. This is how to make money these days: lie, tell partial truth and lie some more.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Certainly they will get Tekes money – and a lot. Valkee was a good example of how tax payers money was wasted. Asmo Solutions will become a new Valkee...

   Poista
 5. and the reddit thread has been deleted as well. 1-1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. WTF!?

   They are still available in Google cache but not for a long time:

   https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:gVn9njnGLOEJ:https://www.reddit.com/r/Suomi/comments/5lf4j1/asmo_charger_has_revealed_the_worst_in_our_society/+&cd=1&hl=fi&ct=clnk&gl=fi

   https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:VIjH8LpVkJUJ:https://www.reddit.com/r/Oulu/comments/5lev8d/asmo_charger_has_revealed_the_worst_in_our_society/+&cd=2&hl=fi&ct=clnk&gl=fi

   They will be available on blog some day.

   Poista
 6. Maybe you could add the content below to your blog as well. https://www.reddit.com/r/Suomi/comments/5lf4j1/asmo_charger_has_revealed_the_worst_in_our_society/

  VastaaPoista
 7. Melko kohdilleen osui analyysi.

  VastaaPoista