maanantai 29. helmikuuta 2016

Alkoholijuomien varoitustekstit

EU:n uusi tupakkadirektiivi astuu voimaan 20. toukokuuta 2016. EU on viisaudessaan keksinyt ja direktiivissään luetteloinut 14 erilaista varoitustekstiä, joista yksi täytyy painaa määrätyn kokoisena tupakka-askiin varoittamaan nikotiiniriippuvaista harrastuksensa terveyshaitoista.

Tupakkaa ja alkoholia ei kuitenkaan voi oikein millään verrata keskenään, koska niiden käytön haitat poikkeavat niin paljon toisistaan. Tupakointi on jostakin syystä joutunut terveysviranomaisten hampaisiin, vaikka kaikki alkoholin oikein- ja väärinkäytöstä aiheutuvat seuraamukset ja haitat ovat paljon tupakointia suurempia. Tuskinpa kukaan ajaa liioissa nikotiineissa kenenkään päälle autolla tai päästä akastaan ilmoja pihalle.

Siksi tuntuu kummalta, että alkoholituotteissa ei ole minkäänlaisia varoitustekstejä etyylialkoholin aiheuttamista terveyshaitoista ja sosiaalisista ongelmista. Ne ovat varmastikin paljon tupakoinnin aiheuttamia suurempia.

Jos EU:n varoitustekstien sana ”tupakointi” korvataan sanalla ”alkoholi” ja muu sanamuoto sovitetaan alkoholiin, koko lista sopisi lähes suoraan alkoholituotteisiin.

1) Alkoholi aiheuttaa 90 prosenttia keuhkosyövistä
2) Alkoholi aiheuttaa suun ja kurkun syöpiä
3) Alkoholi vahingoittaa sisäelimiäsi
4) Alkoholi aiheuttaa sydänkohtauksia
5) Alkoholi aiheuttaa halvauksia ja vammoja
6) Alkoholi tukkii verisuonia
7) Alkoholi lisää sokeutumisriskiä
8) Alkoholi vahingoittaa hampaita ja ikeniä
9) Alkoholi voi tappaa syntymättömän lapsesi
10) Alkoholinkäyttösi vahingoittaa lapsiasi, perhettäsi ja ystäviäsi
11) Alkoholia käyttävän lapset alkavat juoda muita herkemmin
12) Lopeta nyt – pysy elossa läheisiäsi varten
13) Alkoholi heikentää hedelmällisyyttä
14) Alkoholi lisää impotenssiriskiä

Ensimmäinen ei sovi alkoholiin, koska etanoli suuntaa aivoihin ja maksaan, mutta kaikki muut sopisivat hyvin alkoholin varoitusteksteiksi. Kohta kahdeksan on tosin hieman ristiriitainen, koska vahva alkoholi pienentää kariesriskiä, mutta toisaalta miedot sokeroidut alkoholijuomat ovat namia kariesbakteereille.

Mitähän Gambina-mies mahtaa tuumata asiasta?

”Enpä olisi vielä silloin tietämättömänä poikasena osannutkaan aavistaa, että päätyisin tänne rantaremmiin kaikenlaisten juoppojen, varkaiden ja retkujen seuraan. Kaikesta romantisoinnista ja ihannoinnista huolimatta ei tämä rantojen miehen osa sittenkään niin hohdokasta ole. Jos minua olisi nuorena varoitettu, olisin varmastikin valinnut toisen tien. Sen vuoksi mielestäni olisi hyvä, että nuoria valistettaisiin ajoissa olla valitsematta tätä ”ammattia”. Tämä on tie, jolta ei ole paluuta. Kannatan ehdottomasti varoitustekstien lisäämistä pulloihin.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti