perjantai 5. helmikuuta 2016

ASMO-laturi

Tämä on uusin kirjoitus Oulussa osataan -artikkelisarjaan, jossa esitellään toinen toisiaan typerämpiä oululaisia ”innovaatioita”, jotka – lyhyesti sanoen – olisi saanut jättää keksimättä. Kuten tarkkaavaisimmat lukijat muistavatkin, sarjan aloitti Valkeen korvavalo, joka on jo kuuden vuoden ajan kerännyt vain kielteistä julkisuutta.

Tämänkertaisen kirjoituksen aiheena on eilisessä Kalevassa esitelty Asmo Solutions Oy ja palamaton laturi. Kyllä kuulit oikein: tämä laturi ei syty palamaan... tai niin valmistaja ainakin väittää (tai luulee)...

Kuten kaikkien suurten ”innovaatioiden” takana on jokin ”liikuttava” tarina, niin on myös tämänkin. Se on kuin b-luokan elokuvan käsikirjoituksesta, ja se on tähän valmistajan nettisivulta kopioituna ja hieman moderoituna (viittaukset henkilöihin poistettu):

”ASMO-laturin tarina sai alkunsa kun [- - -] kertoi hänen kotitalonsa palaneen maan tasalle muutama vuosi sitten. Tulipalon aiheuttaja oli kännykkälaturi, joka oli jätetty seinään kiinni. Kaikki talossa olleet selvisivät onneksi hengissä, mutta koti ja omaisuus tuhoutuivat.”

Tässä näkyy tämä ”maan tasalle” palanut talo. No, onhan sieltä sentään tippunut vesikatto ”maan tasalle”...


”Kun [- - -] kertoivat minulle tästä heitä kohdanneesta onnettomuudesta, jäi asia vaivaamaan mieltäni. Ihmettelin, mikseivät suuret matkapuhelinyhtiöt ole kehittäneet parempaa kännykkälaturia – sellaista joka ei kuluttaisi sähköä tyhjäkäynnillä ja olisi näin paljon paloturvallisempi.”

Niin – ja ettei polttaisi taloa ”maan tasalle”.

Tämä älytön tarina jatkuu:

”Aloin miettiä ja tutkia asiaa. Löysin markkinoilta erilaisia latureita, jotka yrittivät ratkaista tätä ongelmaa. Oli latureita, jotka piti nappia painamalla käynnistää ja sellaisia, jotka napin painalluksen jälkeen latasivat akun täyteen ja sammuivat sitten. Olivathan tällaisetkin laturit parempia kuin puhelimien mukana tuleva sähköä kuluttava standardilaturi. Nämä eivät ole koskaan yleistyneet koska niiden käyttö vaatii aina laturissa sijaitsevan napin painallusta...”

Kaksi kättä ja Black & Decker, niillä ihmeitä aikaan saa, kuului takavuosien mainoslause. Eikö samalla tavalla voisi ajatella, että jos on kaksi (toimivaa) kättä, sen v***n laturin voisi vetää irti siitä v***n pistorasiasta, jotta se v***n kotimökki ei palaisi ”maan tasalle”? Eihän kukaan jätä keittolevyä tai kahvinkeitintäkään päälle sen vuoksi, että sitä ei viitsitä sammuttaa.

”Jäin pitkäksi aikaa miettimään, miten laturin saisi sellaiseksi, että se käynnistyisi ja sammuisi itsestään. Niin, että käyttäjän ei tarvitsisi tehdä mitään erilailla kuin ennenkään vanhan laturin kanssa. Kun ongelma oli tarpeeksi kauan muhinut mielessäni, eräänä lokakuisena yönä heräsin AHAA-elämykseen. Nousin ylös ja kirjoitin ideani muistiin. Aamulla herättyäni aloin tutkia tarkemmin saisiko laturin toimimaan hoksaamallani tavalla...”

Asmo Solutions on keksinyt ”ongelman”, jonka uusi ”palamaton laturi” sitten (toivon mukaan) ratkaisee:

”Kännykkälaturit kuluttavat virtaa jatkuvasti kun ne on jätetty seinään kiinni. Myös silloin kun niihin ei ole liitetty ladattavaa puhelinta. Kulutuksen voi todeta yksinkertaisimmin kokeilemalla laturia – se on lämmin. Lämmitykseen on käytetty sähköä. EU:ssa on käsiteltävänä uusi direktiivi, joka pakottaisi latureiden tyhjäkäyntivirrankulutukseksi alle 150mW. ASMO-laturi on siis direktiivejä reilusti edellä kuluttaessaan aina pyöreät 0W valmiustilassa.”

Nykyisten hakkuritekniikalla toimivien laturien lepovirta on hyvin pieni. Sen huomaa siitä, että laturi alkaa viilentyä sen jälkeen, kun akku on varautunut täyteen, ja jonkin ajan kuluttua se on muun ympäristön lämpöinen. Vaikka se tuottaisikin hieman lämpöä, se ei mene hukkaan, vaan se lämmittää huonetilaa.

Mitä varten Asmo-laturi on kehitetty? Jotta se ei polttaisi taloa ”maan tasalle” vai jotta se ei kuluttaisi vuorokaudessa enimmillään muutaman wattitunnin sähköä, joka maksaisi vuodessa niinkin paljon kuin parikymmentä senttiä?

Asmo Solutions näyttää olevan rahaa vailla. Kaikki sijoitukset on jo käytetty, ja uusille olisi tarvetta. Sijoittajien vähäinen mielenkiinto kertonee siitä, että Asmo Solutions on keksinyt jotakin, jolla ei näytä olevan tulevaisuutta.

Kaleva kertoi viime toukokuussa, että ”ennakkotilaajien avulla tuotanto aloitetaan kesällä Suomessa”. Tuotantoa ei kuitenkaan ole vieläkään aloitettu – eikä varmasti aloitetakaan, ennen kuin on saatu vino pino käteistä. Saman artikkelin kommentissa (25.5.2015) Asmo-laturin hyödyttömyys todetaan selkeästi:

”Asmo-laturi maksaa tänään 31,91e (Indiegogo). Jos kännykkälaturi on toimettomana seinässä koko ajan, maksaa Asmo-laturi itsensä takaisin n. 36 - 360 vuodessa. Tätä tuskin elektroniikka kestää, eikä tuollaisia latureita varmaan edes 36 vuoden päästä tarvita.

Asmo-laturia on hankala perustella laskelmilla taloudelliseksi, mutta jos haluatte suojata kotinne tulipalolta, voitte sellaista harkita. Tämä tosin lisää elektroniikkajätteen määrää entisen laturin verran, eli se ei ole sittenkään kovin ekologista.”

Asmo-laturia voitaisiin markkinoida uusavuttomille, joiden määrä näyttää jatkuvasti lisääntyvän, tai sitten henkilöille, joille Black & Decker -filosofia on vierasta...

Nykyinen hinta näyttää olevan 29 euroa. Maksaisitko 29 euroa tuosta laturista, jollaisen ahkerat kiinalaiset valmistaisivat parin euron hintaan?


Laturia on myyty ennakkomyyntinä, mikä tarkoittaa sitä, että ostaja saa laturinsa vasta sitten, kun tai jos se valmistetaan. Mitä tapahtuu siinä tapauksessa, jos Asmo-laturien tuotanto ei koskaan alakaan? Ennakko-ostaminen vaatii ainakin suurta luottamusta yritykseen. Mutta toisaalta eihän 29 eurolla saa kuin vain kolme Gambina-pulloa...

1 kommentti:

  1. Jos minulla olisi ylimääräistä rahaa, en haluaisi sijoittaa sellaiseen yritykseen, joka valmistaa uutta versiota vanhentuvasta tuotteesta.

    Mielummin sijoittaisin rahani langattomaan lataukseen.

    VastaaPoista