sunnuntai 21. helmikuuta 2016

QuietOn – osa 2

Yleisesti käytetty hautajaisfraasi kuuluu: niin paljon sanomatta jäi. Näin kävi myös QuietOnin kohdalla.

QuietOnin rakenne kertoo, että sen passiivinen vaimennus on melko pieni. Melu pääsee välittymään korvakäytävään samaa putkea pitkin, jonka kautta myös kuulokkeen tuottama ”vastamelu” kulkee.

Mittaussignaali (mikrofoni) otetaan kuulokkeen edestä, jolloin ideaalisesti tuossa pisteessä voitaisiin saada aikaan lähes täydellinen vaimennus. Säädöllä ei kuitenkaan ole tarkkaa tietoa melun määrästä korvakäytävässä, jossa mikrofonin pitäisi sijaita, jotta säätö toimisi tarkasti, joten mitään kovin suurta vaimennusta tuolla ei voida saada aikaan.


Voisi sanoa, että mitä meluisampi ympäristö on, sitä vähemmän QuietOn vaimentaa, ja kääntäen. Jos melua on vähän, QuietOnin tuottama suhteellinen vaimennus on varmastikin suuri, mutta absoluuttinen äänenpaine on niin pieni, että vaimennuksella ei juurikaan ole käytännön merkitystä.

Kaleva kertoi eilen, että QuietOn on kerännyt noin 270 000 euroa joukkorahoitusta Indiegogossa. Jos yhden kuulokeparin hinta on 120 euroa, ennakkotilaajia on 2250 kappaletta. Laskelmassa ei ole huomioitu alv:n vaikutusta, millä on vaikutusta, vaikkakin sen maksaa ostaja eikä yritys.

Kuten kuva kertoo, ensimmäisten toimitusten pitäisi alkaa kesäkuussa. Mikään ei takaa, että niin välttämättä tapahtuisi. Koska kyseessä on osakeyhtiö, ainoa mitä omistajat menettäisivät konkurssissa on 5000 euron osakepääoma. Muiden menetykset olisivatkin sitten paljon suurempia, vaikkakin yhteen henkilöön kohdistuva menetys olisi vain 120 euroa, joka olisikin ihan hyvä summa ”maksetulle oppirahalle”...


Jos arvioidaan, että QuietOnin henkilöstökulut (palkka ja lakisääteiset maksut) ovat keskimäärin 45 000 euroa per nuppi vuodessa, 270 000 euroa riittää 10 henkilön palkkoihin noin seitsemän kuukauden ajan. Omistajat voisivat toki tinkiä omasta palkastaan vaikka tuskin tekisivät niin, mutta työsuhteessa oleville on työsopimuslain mukaan maksettava sovittu palkka.

Koska QuietOnilla ei ole lainkaan myyntiä, josta tulisi tulovirtaa, Indiegogosta kerätty summa hupenee nopeasti henkilöstömenoihin. Yrityksellä on toki myös muita niin kiinteitä kuin muuttuvia kustannuksia, jotka täytyy myös hoitaa, mikä nopeuttaa potin hupenemista. Samasta pääomasta pitäisi myös yrittää käynnistää korvatulppien tuotanto, vaikkakin, kuten aiemmin on todettu, yhden tulppaparin valmistuskustannukset ovat noin kymmenen euron luokkaa.

QuietOnilla on vanha tuttu ongelma: pientä kakkua on jakamassa liian monta makealle persoa henkilöä.

Nokian 105 peruspuhelin akkuineen ja latureineen maksaa 25 euroa. Sen sisältämä tekniikka on kompleksisuudessaan suunnattomasti QuietOnin korvatulppia suurempi. Molemmissa on kuuloke, mikrofoni ja akku, mutta siihen yhtäläisyydet sitten loppuvatkin. QuietOnin tulpissa ei ole enää juuri mitään muuta.


Nokian puhelimen valmistusmäärät ovat toki suuremmat kuin QuietOnin korvatulppien valmistusmäärät tulevat todennäköisesti koskaan olemaan, mutta se ei riitä selittämään QuietOnin järkyttävää hintaa: 120 euroa.

QuietOnilla ei näytä olevan patenttihakemusta vetämässä, ja miten voisikaan olla, koska siinä käytetty tekniikka on vanhaa ja tunnettua, mikä tekee siitä helposti kopioitavan. Sitten kun tai jos Quietonin tuotanto alkaa, tuskin kuluu kovinkaan pitkää aikaa, ennen kun muutaman euron hintaiset kiinalaisreplikantit ilmestyvät markkinoille...

QuietOnin korvatulpille on vaikea nähdä kovin suurta kysyntää. Nukkuessa niitä tuskin voisi pitää. Lentokoneessa hankala istumisasento on nukkumista paljon haittaavampi tekijä kuin koneen melu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti