lauantai 6. helmikuuta 2016

ASMO-laturi – osa 2

Asmo-laturin tarina on niin hupaisa, että siitä on pakko jatkaa.

Asmo-laturi tuli julkisuuteen jo maaliskuussa 2014 eli lähes kaksi vuotta sitten. Palaminen ”maan tasalle” tapahtui jo niinkin kauan sitten kuin 1997 (Oulu-lehti). Tuolloisissa latureissa oli ns. rautasydänmuuntaja. Nykyiset laturit toimivat eri tavalla, ja niiden paloriski lieneekin paljon pienempi.

Eräässä lehtijutussa (maaliskuu 2014) kerrottiin: ”Maailmassa on noin seitsemän miljardia mobiilipuhelinta. Niiden latureiden hukkasähkö vastaa kahden keskikokoisen ydinvoimalan vuosituotantoa.”

Jos maailman kaikki seitsemän miljardia laturia vaihdettaisiin Asmo-latureihin, kaksi ydinvoimalaa voitaisiin sulkea – vai voitaisiinko sittenkään..? Keksijän mielestä tämä kuulostaisi varmastikin paremmalta: jos maailman kaikki seitsemän miljardia laturia korvattaisiin Asmo-latureilla, 30 euron myyntihinnalla Asmo Solutionsin myynniksi muodostuisi tähtitieteellinen 210 miljardia euroa! Sehän olisi enemmän kuin kaksi kertaa valtion velka. Sadan euron setelien pino yltäisi hyvän matkaa kohti Kuuta...

Ei aina käy niin kuin haaveillaan, todetaan haikeassa iskelmässä, ja se näyttää olevan myös Asmo Solutionsin kohtalo. Jokin meni pieleen. ”Palamaton laturi” saattoi tuntua suunnittelupöydällä hyvältä idealta, mutta vastaanoton perusteella se ei taida sitä ehkä ollakaan.


Toisessa lehtijutussa kerrottiin, että suuret matkapuhelinvalmistajat olisivat olleet kiinnostuneita Asmo-latureista, mutta näyttääkin siltä, että niitä eivät kiinnosta ”maan tasalle” palaneet kotimökit tai mitätön energiansäästö.

Asmo-laturin ympärillä näyttää pyörivän kaikenlaista hypetystä, mutta eihän se mikään ihme olekaan, koska ollaan teknologian ihmekaupungissa Oulussa.

Näin kerrottiin jo heinäkuussa 2014: ”Joukkorahoituskampanjan tavoitteena on noin 1500 ennakkotilausta. 35 euron sijoitusta vastaan saa laturin ensimmäisestä syksyn tuotantoerästä. Kaikkiaan 70 000 dollarin alkupääomalla viimeistellään tuotekehitys ja käynnistetään sarjatuotanto Oulussa lähikuukausina.”

Näyttää siltä, että ennakkotilauksia on tehty vuosina 2014 ja 2015, mutta ainoatakaan Asmo-laturia ei ole vielä valmistunut – saati sitten toimitettu ennakkotilaajille. Ennakkotilaajien piti saada laturinsa jo syksyllä 2014. Ovatko he saaneet rahansa takaisin? Vai ovatko he vieläkin ”jonotuslistalla” odottamassa jotakin mahdotonta?

Jos kukaan ei olisi sijoittanut Asmo Solutionsiin, Asmo-laturin prototyyppi ei olisi koskaan nähnyt päivänvaloa. Uhkarohkeat sijoittajat haluavat yleensä tehdä mahdottomasta mahdollisen, joka kuitenkin lopulta osoittautuu – mahdottomaksi ja samalla menettävät rahansa.

Ostaisiko kukaan noin 30 euron hintaista Asmo-laturia, jos samalla hinnalla tai jopa vähemmällä rahalla saa uuden tavallisen puhelimen akkuineen ja latureineen?

Asmo-laturi voisi sopia Gambina-miehille, jotka voisivat laittaa puhelimensa lataukseen ja mennä huoletta nukkumaan juopon untaan, jota ei häiritsisi pelko siitä, että mökki palaisi ”maan tasalle”...

Tuotenimen olisi tietenkin pitänyt olla Asmo-älylaturi. Kun mukaan liitetään sana ”äly” (”smart”), se antaa tuotteesta ”älykkään” vaikutelman, vaikka se ei sitä todellisuudessa olisikaan, ja kauppa alkaa käydä.

Kaleva valehteli jälleen kerran lehtijutussa esitellyn laitteen patentista. Artikkelissa (4.2.2016) olevassa ”tietolaatikossa” kerrotaan, että laturi on A. S:n kehittämä ja patentoima. Se ei pidä paikkaansa. Kalevan toimittajia ovat aikaisemmin vedättäneet patenttiasiassa ainakin korvavalo-Valkee ja metrojunakeksijä.

Asmo-laturin taustalla olevalle ”innovaatiolle” on jätetty patenttihakemus 23.1.2015 Euroopan patenttitoimistoon, ja se tuli julkiseksi 30.7.2015 eli puolisen vuotta sitten. Tämä on patenttihakemuksen numero: WO/2015/110584 (A1). Jos hakemus on jätetty Yhdysvaltojen patenttitoimistoon, se ei ole vielä tullut julkiseksi.

Kuten blogissa on jo niin monesti ennenkin korostettu, patenttihakemus on vasta hakemus, ja sillä on edessään pitkä tie ennen myönnettyä patenttia. Hyvin usein käy niin, että lopullinen patentti ei sisällä juuri mitään hakemuksen vaatimuksista ja patentin hyöty on sen mukainen. Olisi suoranainen ihme, jos Asmo-laturin patenttihakemuksen kaikki vaatimukset hyväksyttäisiin.

Jos Asmo-laturin tuotanto vastoin kaikkia todennäköisyyksiä alkaisikin ja jossakin vaiheessa kävisikin ilmi, että jokin ratkaisu laturissa loukkaisi olemassa olevaa oikeutta (patenttia), Asmo Solutions joutuisi taloudelliseen korvausvastuuseen. Jos sopua ei syntyisi, korvausvaatimukset monien toteutuneiden tapausten perusteella voisivat olla suunnattomia.

Asmo-laturia käsittelevien nettijuttujen otsikoita:

Suomalainen "ihmelaturi" alkaa olla valmis myyntiin - Teknavi

Suomalaisen keksimästä kännykkälaturista tuli hitti - Iltalehti

Puhelinjätit kärkkyvät oululaista laturikeksintöä | Kauppalehti

Asmo-laturin kehittäjä hakee ennakkotilauksia

Oulu-lehti - Oululaislaturilla maailmalle

Kuuluisa Asmo-laturi ei kerännyt tarpeeksi nettirahoitusta - Yle

Myytti sähkösyöpöstä laturista – laturin tyhjäkäyntiteho lähes nolla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti