keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Miten poikamme pärjäävät Barcelonassa?

Kaksi oululaista ylpeyden aihetta, Asmo Solutions ja QuietOn, edustaa maineikasta teknologiakaupunkia Oulua Espanjan – tai oikeammin sanoen – Katalonian Barcelonassa tällä viikolla pidettävillä GSMA Mobile World Congress 2016 -messuilla. Niin yritykset mainostivat nettisivuillaan.

Nyt näyttää kuitenkin niin, että QuietOnia ei löydy esittelijöiden listalta, niin kuin alla olevasta kuvasta voidaan päätellä. Quietonin pitäisi sijaita ”Pikapelin” ja ”Tekstarin” välissä, muuta sitä ei siellä näy, eikä suora hakukaan kerro, että QuietOn olisi mukana.


Tieto QuietOnin sivulla siitä, että se esittelee tulppiaan Barcelonan mobiilimessuilla herättikin kummastusta, koska korvatulpilla ei ole mitään tekemistä langattoman viestinnän kanssa.

Kongressisivulla kerrotaan:

”The GSMA represents the interests of mobile operators worldwide, uniting nearly 800 operators with more than 250 companies in the broader mobile ecosystem, including handset and device makers, software companies, equipment providers and Internet companies, as well as organisations in adjacent industry sectors. The GSMA also produces industry-leading events such as Mobile World Congress, Mobile World Congress Shanghai and the Mobile 360 Series conferences.”

Mikään ei takaa, että QuietOnin korvatulpat toimisivat yrityksen väittämällä tavalla. QuietOn ei ole esittänyt ainoatakaan testitulosta, joka todistaisi niiden toimivuuden. Tätäkään väitettä ei ole todistettu millään tavalla: ”QuietOn earplugs provide noise reduction on the same level as the best on-ear noise cancelling headphones, yet they have no wires and are so small they fit in your ear.”

Ja lisää seuraa. ”QuietOn earplugs combine the advantages of in-ear passive earplugs with active noise cancelling, providing optimal noise reduction across the whole audible spectrum.”

QuietOnin ääntä tuottava kuuloke on niin pieni, että se ei pysty tuottamaan kovin matalia taajuuksia. Jokainen hifi-harrastaja tietää, että mitä matalampia ääniä halutaan toistaa, sitä suurempi tulee bassoelementin olla fyysiseltä kooltaan. Pienikokoinen diskanttielementti ei yksinkertaisesti pysty tuottamaan kovin matalia taajuuksia. QuietOnin väite, että sen korvatulppa voisi tuottaa niinkin matalan äänen kuin 70 Hz, ei voi pitää paikkaansa.

Vaikka yksi onkin joukosta poissa – niin kuin laulussa todetaan – toinen on kuitenkin mukana. Asmo Solutions ”palovarmalla” laturillaan edustaa oululaisia arvoja katalaanien maassa.


Tämä ei pidä paikkaansa, niin kuin aikaisemmin on todettu: ”Asmo’s patented technology...” Yritys on jättänyt patenttihakemuksen, jonka käsittelyssä kuluu oma aikansa. Laturissa käytetylle menetelmälle ei ole myönnetty patenttia, eikä mikään varmasti takaa, että niin tulisi koskaan käymään.

Usein tuotteissa näkee lyhenteen ”pat. pend.”, joka on lyhenne sanoista ”patent pending” ja tarkoittaa sitä, että tuotteesta on jätetty patenttihakemus johonkin patenttivirastoon. Näin amerikkalainen sytytinvalmistaja Zippo merkitsi tuotteensa 1950-luvulla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti