torstai 4. helmikuuta 2016

Oulu kesällä 1970

Nämä vanhat kuvat on otettu kesällä 1970 eli lähes 46 vuotta sitten. Ilmakuvat – vaikka ovatkin hieman epäselviä – kertovat, miten suuresti kaupunki on muuttunut tuona aikana.

Pikkaralan suunnasta otetussa kuvassa näkyy Oulujokivarsi ja suistoalue. Melko vastikään valmistunut Pohjantien silta näkyy keskellä oikealla. Siitä seuraavana ovat rautasilta ja patosilta.

Tuira on vielä puutalovaltainen, ja sieltä puuttuvat vuosikymmenen lopulla rakentamaan aloitetut 7–9-kerroksiset kerrostalot. Toppilansaari ja Hietasaari ovat vielä täysin rakentamattomia. Hietasaaren vasemmassa kärjessä näkyy Oulu Osakeyhtiön sulfiittiselluloosatehdas, joka vuosikymmenien ajan ”raikastutti” heinäpääläisten ilmaa.


Suistoalue on aivan toisenlainen kuin nykyään. Torinrannasta puuttuvat teatteritalo, kirjasto ja Hotelli Vaakuna. Valtatiestä erkaantuva Kuusamontie erottuu hyvin kuvasta. Sen alussa oli silta, joka ylitti rautatien, ja sillan loppupäästä päästiin kääntymään oikealle Hintantielle ja siitä heti vasemmalle Nokkalantielle, jonka alkupäässä sijaitsi blogissa aikaisemmin esitelty Laanilan Kesoil.


Toppilansaari ja Toppilnasalmi ovat myös kokeneet suuria muutoksia. Mitään kuvan etualalla näkyviä rakennuksia ei ole enää olemassa.


Pokkisen puisto ei taida enää näyttää tällaiselta..?


Kuvat kertoivat Oulusta, joka joskus oli mutta jota ei enää ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti