tiistai 12. tammikuuta 2010

Valohoitoa korvassa

Kaleva kertoi tänään uudesta ”oululaiskeksinnöstä”, joka uutisen otsikon mukaan ”hoitaa masennuksen”.

Verkkolehdessä on lyhennetty uutinen:
http://www.kaleva.fi/uutiset/Oulu/Lamppu-korvassa-hoitaa-kaamosmasennuksen/833536

”Neljässä viikossa lähes kaikki vakavista masennus- ja ahdistusoireista kärsineet, kaamosmasentuneet koehenkilöt parantuivat täysin”, kertoo tämän ”vallankumouksellisen” hoitolaitteen kehittäneen yrityksen, Valkee Oy:n toimitusjohtaja painetussa lehdessä.

Koska testit ovat osoittaneet myönteisiä hoitotuloksia, ei ole mitään syytä epäillä, etteikö korvakäytävän valaisu auttaisi masennus- ja ahdistusoireisiin. Melkoisen yksinkertainen oivallus panee kuitenkin miettimään, miksi kukaan ei ollut ”keksinyt” tätä aikaisemmin.

Laitteen hinnaksi on luvattu noin 200 euroa, joka on järkyttävä hinta laitteesta, joka sisältää akun, käyttökytkimen ja kaksi led-polttimoa. Vastaavia avainrengasvalaisimia, jotka ajanevat saman asian ja joista käsistään kätevä henkilö muokkaa toimivan masennuksenhoitolaitteen, saa esim. Tokmannista muutamalla eurolla.

Vaikka laitteessa olisikin elektroniikkaa, joka mahdollisesti säätäisi valon voimakkuutta tai pulssittaisi sitä, sekään ei voisi millään selittää järjetöntä hintaa. On kuitenkin oletettavaa, että valaistusvoimakkuuden säädöstä tai pulssituksesta ei ole mitään hoidollista hyötyä, joten niitä ominaisuuksia ei lieneekään laitteessa.

200 euroa Valkee Oy:n korvavalaisimesta? Tuolla hinnalla laitteen myynti mahdollisesta hyödystäkin huolimatta jäänee pakostakin vähäiseksi. Apteekit ottavat sen kuitenkin mielellään valikoimiinsa, koska niiden kate jokaisesta myydysta valaisimesta tulee olemaan vähintäänkin 65 euroa (40 prosenttia 164 euron verottomasta hinnasta), ja pienikokoisen laitteen, jolla ei ole parasta ennen -päiväystä, myynti ja logistiikka tulee olemaan helppoa.

Jos korviaan voi valaista muutaman euron led-valaisimella, mistä ei pitäisi olla mitään haittaa ja millä olisi samanlainen tervehdyttävä vaikutus kuin Valkee Oy:n 200 euron lampulla, tuskinpa kovinkaan moni valitsisi kalliimpaa vaihtoehtoa, vaikkakin se olisi paremman näköinen.

”Tuloksista on jo laadittu ensimmäinen käsikirjoitus, joka on lähetetty arvovaltaiseen tieteelliseen julkaisusarjaan”, kerrotaan Kalevassa. Sehän onkin paras keino saada julkisuutta omalla tutkimusalalla, mutta se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että artikkeli tultaisiin koskaan julkaisemaan. Tieteellisiin lehtiin tulee tutkijoilta paljon artikkeleita, joista vain osa voidaan julkaista.

Uutisessa kerrotaan, että laite olisi patentoitu ”jo vuonna 2006”, mutta pikaisen patenttihaun mukaan keksijäkaksikko Auniolla ja Nissilällä (Nissila) on vain yksi 23.10.2008 julkaistu patenttihakemus, joka ei siis ole myönnetty vaan vasta hakemusvaiheessa oleva patentti (US2008/0262575 A1). Siinä haetaan patenttia laitteelle, jolla tuodaan valoa lähinnä silmiin. Vain kuvauksen lopussa mainitaan korvakäytävän valaiseminen (viitteet 550, 556A ja 556B).

Koska sekä yhdysvaltalaisesta että yhteiseurooppalaisesta patenttitietokannoista ei löydy kuin yksi ja sama A1-vaiheessa oleva patenttihakemus, Kalevassa kerrottu tieto laitteen patentoimisesta 2006 ei voi pitää paikkaansa. Jos keksijäkaksikolla on B2-vaiheen patentti, sen pitää näkyä patenttitietokannoissa. Ei ole uskottavaa, että laitteelle ei olisi haettu kansainvälistä patenttia, vaan se olisi patentoitu vain Suomessa, mikä voisi selittää näkymättömyyden yhdysvaltalaisessa tai yhteiseurooppalaisessa rekisterissä.

A1-vaiheesta on vielä pitkä aika (useita vuosia) lopulliseen myönnettyyn patenttiin, mutta on luultavaa, että laitteen patenttihakemus tuleekin jäämään A1-vaiheeseen, eli sille ei tulla myöntämään patenttia, koska siinä ei ole keksinnöllisesti mitään uutta, mitä ei olisi keksitty jo aikaisemmin, tai kaikki siinä esitetty on yleisesti tunnettua ja sovellettua asiaa, jota ei voida patentoida.


Aiheen käsittelyä on jatkettu uudemmassa tekstissä (24.10.):

http://oulun1.blogspot.com/2010/10/valkee-oyn-korvavalolaite.html

4 kommenttia:

  1. Hei!

    Tämäkö on oululainen näkökulma? Voi itku.

    En ihmettele, ettei löytämäsi patenttihakemus kerro ihan kaikkea tuotteesta. Tämä on pikemminkin ammattimaista. Yrityksen ei kannata julkaista kaikkia tietojaan ensimmäisessä patenttihakemuksessaan. Valkee Oy:n laite tuskin käyttää parin euron ledejä, koska valo pitää olla aallonpituusjakaumaltaan oikeanlaista ja intensiteetiltään tosi voimakasta päästäkseen aivoihin. Ymmärsin, että laitteen teho ei perustu korvakäytävän valaisuun vaan valon tekemään vaikutukseen aivosoluihin.

    VastaaPoista
  2. Nykyisin on olemassa ns. valkoisia ledejä, joista saadaan aikaan suhteellisen suuri valoteho, mutta Valkee Oy:n tuskin käyttää tehokkaimpia valkoisia ledejä, koska niiden synnyttämä lämpövaikutus ahtaassa tilassa (korvassa) saattaisi olla haitallista potilaalle.

    Mitä tulee käytetyn ledin spektriin (valojakauma), Valkee Oy:llä tuskin on mitään sanottavaa asiassa, koska fysikaalisten syiden vuoksi niistä lähtevä valo on aina tietyn väristä. Yrityksen täytyy ostaa niitä ledejä, joita Kaukoidän tehtaat suoltavat hihnoiltaan.

    Valon tarkoitus on läpäistä kallon ohut luu korvakäytävän kohdalla, joten lieneekin ihan oikein puhua korvakäytävän valaisusta.

    Kaleva kertoi tänään lääkärien ja fysiologien hiemen epäilevistä arvioista valohoidon hyödyllisyydestä tai tehosta. Osa pitää plasebo-vaikutusta todennäköisenä, eli hoito tehoaa, koska potilas uskoo suggestiivisesti siihen.

    VastaaPoista
  3. Hei

    Itse laitetta testanneena vertaisin olo tilan kautta fiiliksen muutosta kuin olisi +33 asteen etelän lämmössä .

    VastaaPoista
  4. 4 viikkoa Valkeen käyttöä takana ja syysmasennuksesta ei ole enää tietoakaan. Aiemmat syksyt on menneet kuin horroksessa. Ylimääräisenä plussana syöminen pysyy kurissa. Enää ei ole hiilihydraattipöhö eli syön kun on nälkä. Aiemmin ruoka oli mielessä koko ajan. Yöunet on parhaat pitkiin aikoihin. Syvä ja rauhallinen uni. Jos tämä on plasebovaikutus niin ok, en valita.

    VastaaPoista