sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Laturien tehonkulutus à la Asmo Solutions

Asmo Solutionsin vakiolaturin toimintaa kuvaava animaatio valheellisuudessaan on niin lystikäs, että se ansaitsee oman kirjoituksensa.


Useamman vuoden ikäisen Nokian (Microsoft) AC-60-laturin tyhjäkäyntiteho on valmistajan mukaan alle 30 mW . Toision dc-jännite on 5,0 volttia ja virta 1,5 ampeeria.

Tuosta voidaan laskea toision akun varaukseen käytettävän tehon suuruus: 5 V x 1,5 A = 7,5 VA, joka tasajännitteellä on pelkästään pätötehoa eli P(out) = 7,5 W.

Jos laturin hyötysuhde on 75 %, laturin maksimiteho on silloin 10 W. Lataamisen aikana laturi ottaa siten tuon pätötehon P(in) sähköverkosta. Sitten kun akku on varautunut täyteen, P(in) tippuu aikaisemmin mainittuun tyhjäkäyntitehon P(idle) tasalle eli 0,03 wattiin.

Lataamisen aikana 2,5 watin hukkateho lämmittää laturia, minkä voi hyvin tuntea koskemalla laturiin.


Jos näitä tehoja tarkastellaan, huomataan, että niiden suhteellinen ero on niinkin suuri kuin 333-kertainen eli 25 dB. Asmo Solutionsin animaatiossa, jolla pyritään valheellisesti osoittamaan vakiolaturin suuri tyhjäkäyntiteho, suhteellinen ero on melko tarkasti 1 eli 0 dB.

25 desibeliä on niin suuri suhteellinen ero, että sen väittäminen    0 desibeliksi on suurta valehtelua. Jos vakiolaturin tehonvaihtelu esitettäisiin rehellisesti, sitä voitaisiin käytännössä kuvata samalla animaatiolla, jolla kuvataan Asmo-laturin toimintaa.


Ainoa todellinen ero olisi se, että jos asteikkoon voitaisiin merkitä 333-pykäläinen asteikko, jossa 333 olisi maksimiteho, vakiolaturin osoitin palaisi tyhjäkäynnissä ensimmäisen pykälän (1) kohdalle, kun Asmo-laturilla se menisi nollaan (0).

Se siitä energiansäästöstä...

Arvioitu 75 prosentin hyötysuhde voi olla liian huono nykyajan laturille. Vaikka se olisikin epärealistisesti 100 prosenttia, suhteellinen tehoero olisi siltikin vielä 250 (24 dB).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti