tiistai 27. joulukuuta 2016

Yksi valhe lisää Asmo-laturista

Oheinen mainoslause löytyy niin Facebookista kuin yrityksen sivulta. ”Reliable”, luotettava, ei pidä paikkaansa, jos sillä halutaan kertoa, että Asmo-laturi on luotettavampi kuin muut laturit.


Asia on päin vastoin. Mekaanisen releen MTBF-arvo (keskimääräinen vikaantumisväli) on paljon pienempi kuin laturin elektroniikkakomponenttien.

Luotettavuustekniikan mukaan laite toimii niin kauan kuin sen kaikki osat ovat kunnossa. Sitä voidaan yksinkertaistettuna kuvata seuraavasti.

R = A1 x A2 x A3...

jossa An on yhden osan luotettavuus ja R koko laitteen luotettavuus.

Jos yksi An on selvästi muita huonompi, niin kuin esimerkiksi releellä on, laitteen luotettavuus R pienenee huomattavasti. Puolijohdereleen luotettavuus olisi monta dekadia mekaanista relettä parempi.

Asmo-laturin mekaaninen rele on laturin ns. heikoin lenkki, ja se pienentää laturin MTBF-arvoa jopa usean dekadin verran.

MTBF annetaan aikayksikkönä, tavallisesti tunteina. Erään kovalevyn MTBF-arvoksi ilmoitettiin 80 000 tuntia, mikä tarkoitti sitä, että tuon noin yhdeksän vuoden yhtäjaksoisen käyttöajan jälkeen tietty määrä kyseisistä kovalevyistä oli vikaantunut, mutta osa toimi vielä. Se ei tarkoita sitä, että kaikki kovalevyt toimisivat vähintään 80 000 tuntia. Se on vain jonkin tilastollisen jakauman odotusarvo.

Elektroniikan komponenttien MTBF voi olla hyvinkin suuri, ja siihen vaikuttavat mm. komponentin tyyppi ja laatu ja käyttöolosuhteet kuten lämpötila (ja sen vaihtelu) ja poikkeava käyttöjännite.

Mekaanisen releen vuoksi Asmo-laturia ei pitäisi kutsua ”luotettavaksi”, koska se on juuri releen vuoksi tavallisia latureita epäluotettavampi.

Tämä olikin sitten neljäs Asmo-laturin valhe...

8 kommenttia:

  1. Miksi rele on laturissa turvallinen, mutta ajoneuvoissa se näyttää googlen haulla RELE PALOI aiheuttavan erityisen paljon ongelmia? Releen vikaantumisen takia jää autoissa ja skoottereissa valoja ja vilkkuja palamaan yms. Mainitaan releen syttyneen palamaankin. Foorumeilla käsketään etsimään vikaa yleensä releestä.

    VastaaPoista
  2. Jouluaattona syntyi laturin verkkokauppa.com-tuotesivulle ihmeellisesti ensimmäinen arvostelu.

    ASMOn väelle on vielä paljon opittavaa. Mm. että arvostelu ei kirjoiteta, ennen kun ensimmäinen asiakas on saanut tuotteen. Jos jopa samalla sivulla lukee, että laitteet on vain valmistajalla (>saattavuustiedot), sitten on hyvin epätodennäköistä että joku muu paitsi ASMOn väki kirjoittaa siellä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Oliko arvostelusta hyötyä?"

      +1, -4

      Ehkäpä muutkin olivat huomanneet saman asian...

      Poista
    2. Arvostelussa sanotaan: "Laturi ei myöskään kuumene samalla tavoin kuin monet pienemmät." Tästä voi päätellä, että tämä ihmelaturi kuumenee sittenkin, mutta jotenkin erilaisella tavalla.

      Oliko arvostelusta hyötyä +1,-9. Eikö edes lehtien toimittajat anna plussaa? Tehän sitä olette niin kehuneet.

      Poista
    3. Jos Asmo-laturin latausvirta on suurempi kuin ”monilla pienemmillä” [latureilla], sen täytyy tietenkin tuottaa enemmän hukkalämpöä, mikä ilmenee laturin selvänä kuumenemisena. Se on fysikaalinen fakta, eivätkä väitteet laturin paloturvallisuudesta tai energiansäästöstä muuta sitä miksikään.

      Poista
  3. Tuotteen valheellisilla tiedoilla myyjäliike sahaa omaa oksaansa poikki. Onkohan ko. kaupan muiden tuotteiden tiedoissa kaikki oikein? No enää en ainakaan nuihin arvosteluihin luota pätkääkään. Jos laturia koskeviin kysymyksiin ei vastattu, niin oletan, että tuotteisiin liittyviä huonoja arvostelujakaan ei päästetä läpi.

    VastaaPoista
  4. Laitoin Tukesiin tiedotetta tästä paloturvalliseksi mainostetusta tuotteesta. Jospa Tukes hieman katsoisi, onko mainoslauseet ja lehtien väitteet palamattomasta laturista totta. On aika kamala tilanne, jos tällainen palamattomaksi ja paloturvalliseksi lehdissä väitetty tuote sytyttääkin vikaantuessaan tulipalon. Onko arvoisat toimittajat ajatelleet asiaa tältä kantilta? Nukutteko sen jälkeen yönne hyvin, jos joku kuolee tulipalossa? Toteatteko sitten, että niin meille kerrottiin ja me vaan kirjoitettiin.
    Elektroniikkaa sisältävä laite voi vikaantua ja mennä oikosulkuun. Sitä tosiasiaa ei mikään rele muuksi muuta.
    Toivottavasti TUKES tutkii asiaa ja jatkossa ei näistä PALAMATTOMISTA sähkölaitteista kirjoitettaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valvovana viranomaisena Tukesin täytyy suhtautua vakavasti kaikkiin turvallisuuteen liittyviin kysymyksiin.

      Poista