torstai 1. joulukuuta 2016

Asmo-laturi ja IPR-teemaklinikka

Tekes ja Ely-keskus järjestivät 9.11.2016 IPR-teemaklinikan, jossa (Tekesin sivun mukaan): ”Sinulla on ainutlaatuinen mahdollisuus tulla kuulemaan, mitä IPR (Intellectual Property Rights, aineettomat oikeudet) tarkoittaa käytännön liiketoiminnassa.”

Kello 11.10 esiintyi eräs (blogin seuraajillekin tuttu) oululainen aiheena: ”Miten pk-yritys voi hyödyntää IPR:ää?” Kahdeksansivuinen esitelmämateriaali on samaa tasoa kuin esitelmän kohteena ollut – yllätys, yllätys! – laturi, joka ei voi palaa ja joka, kuten aikaisemmin kerrottiin, pelastaa maailman ilmastonmuutokselta.

Koska Asmo Solutions on ollut näinkin ”läheisissä” tekemisissä Tekesin kanssa, lieneekin selvää, että veromaksajien tukea on tullut tänäkin vuonna – ja tulee myös ensi vuonna jne...

Tässä on vastaus aikaisemmin mieltä askarruttaneeseen arvoitukselliseen kysymykseen kahdesta patentista.


Aikaisempi hakemus käsitti molemmat toiminnot, joten näyttää siltä, että hakemus on nyt vedetty pois, ja kaksi uutta patenttihakemusta on jätetty patenttivirastoon. Tietenkin molemmat ”toiminnot” olisivat voineet olla samassa hakemuksessa, mutta on aina ”hienompaa”, kun patentteja onkin kaksi kappaletta. Ehkäpä kaksi ”patenttia” tuplaa yrityksen arvon..?

Jos uudet hakemukset oli jätetty elokuussa sen jälkeen, kun patenttivirasto oli torpannut ensimmäisen hakemuksen (”ei mitään patentoitavaa”), ne tulevat julkisiksi ensi vuoden alussa, ja melko pian sen jälkeen julkaistaan kansainvälinen tutkimusraportti, jonka tarkoitus on löytää päällekkäisyydet nykyisten patenttien ja aikaisemmin jätettyjen patenttihakemusten kanssa. Siitä eteenpäin saattaa kulua jopa vuosi, ennen kuin virasto julkaisee raportin siitä, onko keksintö patentoitavissa. Vasta vuoden 2018 alussa tiedetään, onko minkäänlaista patenttia odotettavissa. Todennäköisyys sille lieneekin melko pieni, koska mitäpä suuria muutoksia uusissa hakemuksissa voisi olla vanhaan verrattuna.


Ja näin (ikävästi sijoittajien kannalta) siinä sitten kävi.


Nyt kun on selvinnyt, mistä Asmo-laturissa on todella kysymys, millään patenteilla ei ole enää mitään merkitystä. Jos laturi on todellisuudessa aivan toista kuin yritys väittää sen olevan, sillä ei ole mitään myyntiarvoa. Kun ostava yleisö viimeinkin huomaa, että Asmo-laturin ainoa ero vakiolaturiin verrattuna on rumempi ulkomuoto ja kalliimpi hinta, sitä ei osta enää kukaan.

Miksiköhän siellä ei esitetty tätä animaatiota? ”Tämä on se sähköä tuhlaava ja rakennuspaloja sytyttävä vakiolaturi!” Ehkäpä paikalla oli muitakin kuin joulupukkiuskovaisia, ja se ei olisi uponnut heihin..?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti