tiistai 13. joulukuuta 2016

Paloturvallinen sähkökiuas

Helsingin Vuosaaren tuhoisan tulipalon syttymispaikaksi on varmistumassa sauna ja siellä sijaitseva sähkökiuas. Määräysten mukaan löylyhuoneessa saa olla vain valaisin ja kiukaan ohjaukseen liittyviä sähkölaitteita, joten aina vastaavissa tapauksissa tulipalo on alkanut sähkökiukaasta.

Kiukaan varolaitteiden vuoksi on erittäin harvinaista, että kiukaan vikaantuminen itsessään olisi ollut syynä tulipalon syttymiseen, vaan lähes aina syy on ollut asukkaissa, jotka joko ripustavat vaatteita kuivumaan kiukaan yläpuolelle, josta ne putoavat kiukaan päälle, tai vaatteita asetetaan suoraan kiuaskivien päälle.

Viime vuonna kiuas oli neljänneksi yleisin sähkölaitteesta alkaneen rakennuspalon syttymissyy. Tapauksia oli noin 130 kappaletta.

Surullisenkuuluisa Asmo-laturi on ollut ”tapetilla” viime aikoina ja ihan syystä. Palamaan syttynyt matkapuhelimen laturi ei kuitenkaan ole tiettävästi tappanut ketään Suomessa, ja niiden aiheuttamien tulipalojen lukumäärä on yleensäkin niin pieni, että niitä ei ole tilastoitu erikseen.

Kun kerran on tiedossa, että sähkökiuas, jonka tavallinen teho, 6 kW, on niin suuri, että se pystyy sytyttämään melkein mitä vain kiukaan päällä olevaa palamaan, minkä vuoksi kiukaisiin ei ole rakennettu minkäänlaista suojalaitetta, joka estäisi tulipalojen syttymisen kyseisissä (väärinkäyttö)tapauksissa? Kiukaiden käyttöohjeissa kielletään ehdottomasti ripustamasta mitään toiminnassa olevan kiukaan yläpuolelle tai suoraan kiukaan päälle, joten kyseessä on aina kiukaan ”väärinkäyttö”.

Yhteiskunnan varoja haaskataan kaikenlaiseen roskaan kuten korvavaloihin ja ”palamattomiin” latureihin, mutta mitään ei ole tehty kiuasturvallisuuden parantamiseksi. Miksi on näin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti