sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Penni Asmo-laturin ostaneen ajatuksista

Tietääkö Asmo-laturin ostaja todellakaan, mitä hän on ostamassa? Luettuaan Asmo-laturia mainostavia ja ylistäviä lehtiartikkeleita ja yrityksen kotisivua hänen mieleensä on iskostunut kuva saavutettavissa olevasta energiansäästöstä ja Asmo-laturin suomasta paloturvallisuudesta.

Hän ajattelee: ”Vaikka laturi maksaakin 40 euroa (joka on tietenkin suuri summa), se on kuitenkin pieni summa siitä, että säästän tulevaisuudessa rahaa pienentyneenä sähkölaskuna ja voin nukkua yöni rauhassa ilman pelkoa siitä, että yöksi ladattavaksi jättämäni puhelimen laturi ei syty palamaan ja polta asuntoani ”maan tasalle” (vaikkakaan tämä VVO:n betoninen vuokrakasarmi ei tietenkään voisi palaa sillä tavalla, mutta kuitenkin).”

”Nyt tiedän myös sen, että ilmastonmuutoksen eteneminen on pysäytetty lopullisesti. Grönlannin pingviineillä ei ole enää mitään hätää. Siellä ne voivat polskutella Atlantin aalloissa ilman huolta huomisesta. 40 euroa on todellakin pieni hinta tuosta, ja voisinpa maksaa jopa enemmänkin, jos se vain voisi olla mahdollista.”


Harhakuvitelmiahan nuo kaikki ovat, mutta mitä tapahtuisi, jos hän tietäisikin, että Asmo-laturin ja tavallisen laturin välillä ei käytännössä olekaan juuri mitään eroa? Hän ymmärtäisi, että tavallisen laturin tyhjäkäyntiteho on niin pieni, että sillä ei ole mitään merkitystä, ja sen paloturvallisuus on samaa luokkaa kuin Asmo-laturin. Se voisi jopa olla parempi, koska mikään puolueeton taho ei ole varmistanut Asmo-laturin palo- tai sähköturvallisuutta.

Mutta jos kolmen sentin (3 snt) vuosisäästöllä on jollekin jotakin merkitystä, sen voisi esimerkiksi saavuttaa ajamalla autolla 300 metriä vähemmän vuodessa. (Kulutus 6,67 l/100 km, 1,50 €/l.) Ja ympäristö kiittää...

Mitä Asmo-laturin ostanut ajattelee siinä vaiheessa, kun järjen valo alkaa viimeinkin loistaa hänen päänupissaan ja hän huomaakin, että hän päätyi ostamaan Asmo-laturin harhaanjohtavin perustein? Hän tietenkin yrittää ensin kiistää kaiken mielessään. Hän ei suostu uskomaan sitä, että häntä olikin johdettu harhaan ja 40 euroa oli mennyt täysin hukkaan. Eihän hän voinut olla niin tyhmä, että oli voinut antautunut silmään kustavaksi. Ei, se ei voi kerta kaikkiaan olla mahdollista! Kyllä Asmo Solutions on oikeassa, ja kaikki Asmo-laturia mollaavat blogit ovat väärässä. Niin sen täytyy olla!

Pieni epäilys jää kuitenkin kalvamaan hänen mieltään. Entä jos sittenkin..? Saattoivatko tuhannet Asmo-laturin ostaneet olla sittenkin väärässä..? Olinko minäkin väärässä..?

Ketkä ylistävät Asmo-laturia?

Reiska on loppuvuoden aikana tehnyt analyysin Asmo-laturia julkisuudessa kehuneista henkilöistä. Koska he esiintyvät Facebookissa, Twitterissä yms. nimineen ja kuvineen, analyysin tekeminen on helppoa.

He ovat nuoria ja enimmäkseen some-aktiiveja. Koulutuspohja vaihtelee, mutta niin kuin todettiin 63-vuotiaan amerikkalaisen naisurologin kohdalla, yliopistotutkinto ei ole mikään tae älykkyydestä tai ”hahmottamiskyvystä”, ja niin hekin voivat langeta halpaan yhtä lailla kuin he, joita koulunkäynti ei kiinnostanut.

He ovat ns. internersukupolvea, joiden koko maailma on rajoittunut nettiin. He uskovat käytännössä kaiken, mitä he näkevät netissä. Heillä ei ole mitään kriittisyyttä lukemansa suhteen, eivätkä he välttämättä edes aina ymmärrä lukemaansa tai ainakaan sitä, mitä kirjoittaja haluaa kertoa. Heitä on helppo manipuloida. Ja mikä pahinta: heidän on erittäin vaikea myöntää olevansa väärässä. Kehumalla Asmo-laturia he kieltäytyvät myöntämästä itselleen olleensa väärässä tehtyään huonon ostoksen.

He ovat tulevaisuuden sukupolvea, jolla ei olekaan tulevaisuutta.

5 kommenttia:

 1. Mainostin blogiasi linkkinä näkyvän erään lehden jutun kommenttiosiossa. Tuskimpa kommenttia julkaistaan. Onhan tämä eräs laturi lehden lempilapsi. Ja parasta on , että lehden toimittajat saavat laturit, mutta joukkorahoituskampanjasta tilanneet saavat laturinsa (ehkä) pitkän kinuamisen jälkeen. http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/the-new-york-times-kirjoittaa-suomen-perustulokokeilusta-ja-oulusta-kayttavatko-rahansa-vodkaan/746578/

  VastaaPoista
 2. Jos toimittajat saivat laturit maksutta, tiedonvälityksen puolueettomuus vääristyy. Olisikohan Julkisen sanan neuvosto oikea paikka valittaa asiasta..?

  VastaaPoista
 3. Hieman ihmetyttää, miksi juuri Asmo Solutions valikoitui ”edustamaan” oululaista yritystä. Asmo-laturihan on täyttä kuraa.

  VastaaPoista
 4. Tervehdys herra Oulu! Ajattelin kertoa sinulle että olen jo parisen vuotta lukenut blogiasi ja tämä on loistava. Mielestäni parhaat tekstisi ovat juuri nämä kriittiset analyysit korvavaloista ja asmosta.

  Ajattelin käyttää tilaisuutta hyväkseni ja mainostaa sinulle toista oululaista blogia jota olen kirjoitellut. Se pureutuu enemmän sijoitus- ja talousasioihin ja löytyy osoitteesta www.tuulipuku.fi Toki mukana on myös erilaisia pohdintoja maailman menosta oululaisesta näkökulmasta.

  VastaaPoista
 5. Pitänee tutustua "Tuulipukuun"...

  VastaaPoista